7 Nisan Dünya Kimya Günü “Bilim Atölyesi”

Üsküdar Üniversitesi SHMYO Müdür Yardımcısı ve Gıda Teknolojisi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Salih TUNCAY ve SHMYO Laboratuvar Teknolojisi Programı öğrencisi Yunus Emre TOPRAK bir süredir laboratuvarda gerçekleştirdikleri bilimsel çalışmaların yanı sıra 7 Nisan Dünya Kimya Günü’ne özel Diyanet İşleri Bakanlığı Beşiktaş Müftülüne Bağlı ‘’Ortaköy 4-6 Yaşa Kur’an Kursu’’ öğrencileri için eğlenceli kimya deneylerinden oluşan laboratuvar ortamı oluşturdular. Oluşturulan laboratuvar ortamında tehlikesiz deney düzenekleri oluşturularak gaz çıkışı (CO2) ile ‘’Beyaz Duman, Renklerin Oluşup Kaybolması, Volkanik Patlama’’ gibi deneyleri gerçekleştirmek adına ‘’Ortaköy 4-6 Yaş Kur’an Kursunda’’ hazırlıklar tamamlandı ve 7 Nisan Kimya Bayramı ve Kimyagerler Haftasına özel 7 Nisan Perşembe Günü ‘’Bilim Atölyesi’’ gerçekleştirildi.
Deneylere başlamadan önce minik öğrencilerimizin her birine beyaz önlük giyinme töreni düzenlendi ve kişisel koruyucu ekipmanlar (gözlük ve eldiven) tanıtılarak deney ortamı gezdirildi. Böylelikle minik öğrencilerimizin deney ortamındaki merakları giderildi. Bu kısımda soru-cevap bölümü oluştu. Özellikle öğrencilerimizin meraklı bakışlarıyla sorduğu: ‘’Bu nedir?’’, ‘’Bu Renkler Nasıl oldu?’’, ‘’ dokunabilir miyim?’’ gibi sorularına cevap verilerek onlara da renkleri tanıyıp tanımadıkları soruldu.
Dr. Öğr. Üyesi Salih TUNCAY ve Yunus Emre TOPRAK öğrencilerin her birine özel hazırlanan sandalyelerde yer almalarının ardından nefes aldığımızda havanın içerisinde oksijen (O2) olduğu, yediğimiz besinleri oksijenle sindirdiğimizi ve sonucunda da nefes verdiğimizde de karbondioksit gazının açığa çıktığını öğreterek minik öğrencilere kısa nefes egzersizi eşliğinde ‘’Oksijen ve Karbondioksit’’ gazları tanıtıldı.
Kısa bir tanıtım dersinin ardından öğrenciler önce dörderli gruplarla ayrılarak deney adımlarından oluşan: Gaz Çıkışı, Renk Değişimi ve Beyaz Duman Oluşumu gibi üç istasyonda sıralı deneyler gerçekleştirdi ve hemen sorasında volkanik patlama ile (ani gaz çıkışı: CO2 gazı) köpüklerin ortaya saçıldığı deneye geçildi. Bu deneyler sırasında öğrencilerin meraklı bakışları ile gülüşmeleri, heyecanları, her şeye hayret etmeleri görülmeye değerdi. Yapılan deneyler sırasında minik öğrencilerin soruları: basit ve anlayacakları bir düzeyde cevaplanmıştır.
~ Bilim adamı nedir?
~ Buluş “icad” nedir?
~ Deney nedir?
~ Neden renkler kayboluyor?
~ Renkler nasıl eski rengine döndü?
~ İndikatör “belirteç” nedir?
~ Gıdalarda belirteç var mı?
~ Gıdalarda da mı var?
~ Baz nedir?
~ Asit nedir?
~ Limon 🍋 asit midir?
~ Gaz ne demek?
~ Gaz çıkışı ne demek?
~ Neden gaz çıkıyor?
~ Gaz çıkışını nasıl gördük?
~ Kabarcıklar nasıl oluşuyor?
~ Oksijen nedir?
~ Karbon dioksit nedir?
~ Bitkiler karbondioksit mi kullanıyor?
~ Fotosentez nedir?
Dr. Öğr. Üyesi Salih Tuncay tarafından gerçekleştirilen ‘’Bilim Atölyesi’’ hakkında yaptığı değerlendirmede: ‘’daha erken yaşta okul öncesi öğrencilerinin bu gibi tasarım beceri atölyeleriyle buluşması ve kimya, fizik ve biyoloji gibi temel bilimleri oyunlaştırarak öğrenmeleri son derece önemlidir. Özellikle zor öğrenilen bu derslere çocukların daha küçük yaşlarda zihinlerinde duvarlar örerek kendilerini kapatmaları temel bilimlerin sürekli gerilemesine neden olmaktadır. Oluşturduğumuz bilim atölyesinde Kimya’nın eğlenceli, keyifli ve hayatın içinde var olan bir disiplin olduğunu göstererek daha küçük yaşlarda çocuklarımızın ‘’severek öğrenmenlerini’’ amaçlandıklarını’’ vurgulamış ve ‘’bu gibi çalışmaların fizik, biyoloji vb. disiplinlerde de oluşturularak daha yaygınlaştırılması gerektiğini’’ ifade etmiştir.
Atölyeden Kareler







