Çevre Görevlisi Sınavı Hakkında Kampanya Başlatıyoruz
Sayın Meslektaşlarım,
Dün bir yönetim kurulu üyemizin sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu paylaşım üzerine bazı noktaları siz değerli meslektaşlarımızla paylaşma ihtiyacı duyulmuştur.
2872 sayılı Çevre Kanunu ve Kanuna göre yürürlüğe konulan düzenlemeler uyarınca denetime tâbi tesislerin faaliyetlerinin mevzuata uygunluğunu, alınan tedbirlerin etkili olarak uygulanıp uygulanmadığını değerlendiren, tesis içi yıllık denetim programları düzenleyen birim ya da görevlisinin yani “Çevre Görevlisi” yetkisindeki kişilerin istihdamı işletmelerde zorunlu olmuştur. Bu firma içerisinde sürekli bir eleman istihdamı veya Çevre danışmanlık firmalarından hizmet alarak sağlanmaktadır.
Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmeliğin 6ıncı maddesine göre;
- a) En az 4 (dört) yıllık üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olmak veya çevre mühendisliği veya çevre bilimleri veya çevre teknolojileri konularında yüksek lisans veya üzeri eğitim almış olmak ve çevre mevzuatı konusunda Bakanlıkça yapılacak/yaptırılacak eğitime katılmak ve çevre mevzuatı konusunda yapılacak sınavda başarılı olmak.
- b) En az 4 (dört) yıllık üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olmak, temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konularında Bakanlıkça yapılacak/yaptırılacak eğitime katılmak, temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konularında yapılacak sınavlarda başarılı olmak.
yeterli olup meslekler bu görevi yapabilmektedir. Mevzuat çalışmalarının bazılarında tüm meslekler için zorunlu tutulan sınav mecburiyeti bir süre önce maalesef akıl almayacak bir şekilde Çevre Mühendislerinden kaldırılmış ve geriye kalan meslek dalları için zorunluluk devam ettirilmiştir. O dönemde Çevre Mühendislerinden talep edenlerin lisans diplomaları ile o derslerine denk derslerini kanıtlamaları sonucunda talep edenlere direkt “Çevre Görevlisi” belgesi düzenleyerek adreslerine gönderilmişti.
Bu adaletsizlik sonrası diğer meslek kolları ve derneğimizin itirazları sonunda Çevre mühendisleri içinde sınav zorunluluğu tekrar ilave edildi. Fakat Çevre Mühendisleri sadece Çevre Mevzuatı ile ilgili bölümünden sınava alınmaktadır. Kimyagerler ve diğer meslek kolları için sınav zorunluluğu içinde hem çevre mevzuatı hem de çevre bilimleri dalında sınava alınmaktadırlar.
Direkt sınavsız dönemin sonrasında sınav zorunluluğu ile beraber mevzuatta eğitim alma zorunluluğu bulunmaktaydı. Bu eğitim yılda 1 veya 2 kez Bakanlığın iradesiyle düzenlenmektedir. Sınava Çevre Mühendislerinin de girmesiyle beraber ne hikmetse bu eğitimlere sadece çevre mühendislerinin katılımıyla yani diğer meslek kollarının katılımına izin vermeyerek dolaylı bir engellemeye maruz bırakılmıştır. Yasal bir hak bu şekilde engellenmek istenmektedir.
Derneğimiz Yönetim Kurulu üyelerimiz Sayın Kimyager Cihan KUYRUK ile Kimyager Mustafa BODUR ve ayrıca Ankara İl Temsilcimiz Kimyager Sevgi AKKUZU’dan oluşan bir ekip kurulmuş ve ilgili durumu görüşmek üzere Bakanlığı ziyaret etmişlerdir. Bakanlık yetkililerinden alınan cevap “açtığımız sınav ve eğitim başvurularına çevre mühendisleri dışında bir meslek dalından talep oluşmamaktadır.” olmuştur.
Biz Kimyagerler Derneği olarak mesleki haklarımızı savunmak gereği doğrultusunda; Bakanlığımıza sınava girmek isteyen, konuya ilgili meslektaşlarımızın olduğunu ve açılacak bir eğitimde bunun düzenlenmesi gerektiğini iletmiş bulunmaktayız. Bizim bu konudaki iletişimimize rağmen maalesef açıklanan eğitim programına yine sadece Çevre Mühendislerinin katılımı ile olacağı duyurulmuştur.
Yapmış olduğumuz değerlendirmeler sonucunda açılacak bir eğitime kimyager meslektaşlarımızın başvuru yapmak istediğini kanıtlamak amacıyla bir organizasyon başlatmayı uygun görüyoruz.
Bu çevre görevlisi eğitimi açılması durumunda bundan faydalanmayı isteyecek meslektaşlarımızın “Bakanlığımızın belirleyeceği koşullarda açılacak bir Çevre Görevlisi eğitimi ve sonrasında açılacak sınava katılmak istediğimi teyit ediyorum.” Şeklindeki bir maili dernek mail adresimize (iletişim@kimyager.org) göndermenizi rica ediyoruz. Bu mailler üst yazımızın ekine eklenerek ilgili birime teslim edilecek ve derneğimiz tarafından konu takip edilecektir.
Saygılarımızla.