10’ncu Kozmetik Kimyası, Üretimi ve Standardizasyonu Kongresi Ardından
Uluslararası 10’ncu Kozmetik Kimyası, Üretimi ve Standardizasyonu Kongresi’ni geride bıraktık.
Açılış konuşmaları, aynı zamanda günün sunuculuğunu da yapan Gökhan Okçu tarafından başlatıldı. Bir saate yakın sahnede kalan İzgören Akademi eğitmenİ ve danışmanı olan Okçu konuşmasında daha çok algı yönetimi konusunda anekdotlarını paylaştı.
Açılış konuşmaları sırasıyla Kongre Başkanı Prof. Dr. Ramazan Altundaş, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Hasan Aslan ve Kimyagerler Derneği Başkanı İkram Cengiz ile devam etti.
Kozmetik Ürünler Dairesi Başkanı Yücel Dener, bu yıl kongreye kalabalık bir ekip olarak katılım sağladıklarını ve gerek oturumlar gerekse verilen aralarda tüm katılımcıların sorularını ve sorunlarını dinlemek için burada olduklarının altını çizdi. Kozmetik Dairesi’nin son iki yılda yaptığı çalışmalar neticesinde belirlenen ve sektörün büyüme hızını gözler önüne seren istatistiki verilere göre; ÜTS kayıtlarına bakıldığında kozmetik firma sayısı %30’luk bir artışla 6000’i geçmiş durumda iken kozmetik ürün sayısı ise 70.000’i aşarak %186 lık bir artış gösterdi.
Tıbbi Cihaz ve Kozmetik Ürünler Başkan Yardımcısı Recep Uslu ise konuşmasına kozmetik sektörünün düzenleyici ve denetleyici kuruluşu olarak kurum içi ve dışı eğitici tüm organizasyonları memnuniyetle desteklediklerini belirterek başladı. Konuşmanın önemli satır başları ise şu şekilde oldu.
Sektörün artan üretim kabiliyetinin ihracat gücünü de artırarak; bu gücün uluslararası alana taşınmasını desteklemek amacıyla son 6 aydır özellikle mevzuatsal çalışmalar ağırlık veriliyor.
Son 3 aydır ise vücuda temas eden biyosidal ürünlere yönelik mevzuat çalışmaları hızlandırılmış ve aslında tamamlanmış durumda, fakat mevzuatsal bir takım engellerin aşılması beklendiğinden henüz sektörle paylaşılamıyor.
AB ile uyumlu olmaya yönelik olarak yapılan mevzuatsal çalışmalar için ticaret bakanlığı ile birlikte çalışılıyor. Amaç birebir uyumu yakalayabilmek ve bu amaçla yeni mevzuat düzenlemesinin yakında açıklanması planlanıyor.
UTS için yapılan çalışmalar konusunda en çok istenen UTS Mobil’in birebir hayata entegre edilmesi ile vatandaşın da fahri bir müfettiş gibi görev alınmasının sağlanması. Bu başarıldığında; kayıt dışı ürünün önüne geçilmesi ve kayıtlı ürünlerle alakalı yaşanan olumsuz olayların birebir şikayetini alarak PDG’ye destek olabilmesi bekleniyor.
Yine UTS nezdinde ürün bildirimlerinin inceleme süresi şu anda 10 günün altına inmiş durumda fakat hedef 3 günün altına düşmesi. Sürecin uzamasındaki en büyük sebep ise ürün güvenlik değerlendirme raporlarında belirlenen hatalar ve uygunsuzluklar. Bu sebeple ürün güvenlik değerlendirme raporları itina ile incelenmeye devam edilecek.
Mevcut durumda serbest satış sertifikası başvurularının incelenmesi 10 günün altına inmiş vaziyetteyken; klinik araştırma başvuruları için ise bu süre 7 gün civarındadır. İnceleme sürelerinin kısaltılabilmesi için sistemsel alt yapı ve inceleme ekibinin geliştirmesine devam edilmekte olduğunu söyledi.
3 başarılı gün ile beraber bilimsel programın sona ermesinin ardından Kongre değerlendirme oturumu ve poster ödüllerinin sahiplerine teslimiyle beraber Uluslararası 10’ncu Kozmetik Kimyası, Üretimi ve Standardizasyonu Kongresi sona erdi.