Anatolian Synthetic Organic Chemistry Conference serisi fikri nasıl doğdu?
Değerli Bilim İnsanı,
Ülkemizde Organik Kimya alanında uluslararası kalitede kurumsal bir organik kimya konferans serisinin başlatılması bilim topluluğu içinde uzun yıllardır dile getirilen bir husus olmuştur. Ülkemizde, uluslararası kalitede bir organik kimya konferansının düzenlenmesi ve bu konferansın sürekli hâle getirilmesi yıllardır düşündüğüm bir konuydu.
Oysaki dünyada ACS, IUPAC, Tetrahedron konferansları gibi değişik formatlarda organize edilen konferanslar vardır. Amerika’da Gordon Conference serisi kaliteli ve herkesin katılmayı arzu ettiği bir organizasyondur. Ayrıca İsviçre’nin düzenlediği Burgenstock Conference, Fransa ve Amerika ortak organizasyonu olan FACS, bu konferansların başlıcaları olarak sayılabilir. Bu konferansların katılım ücretleri ülkemiz bilim insanlarının bütçelerini zorladığı için, konaklama ve yol masrafları da göz önünde bulundurulduğunda bu tür organizasyonlara ülkemizden ancak çok az sayıda katılım gerçekleşebilmektedir. Bu durumun en büyük zararı, özellikle, bilimsel araştırma heyecanının zirvesinde olan yüksek lisans ve doktora öğrencilerine olmaktadır.
Organik Kimya bilim topluluğu olarak bilim literatürüne yaptığımız katkının dünya ile yarışır olması hepimizin en büyük arzusudur. Böyle bir katkının sadece literatür takibi ve ulusal kongre katılımları aracılığıyla gerçekleşmesi mümkün değildir. Bu amaçla, araştırma gruplarımızın ülkemiz araştırma ortamıyla olduğu kadar uluslararası bilim insanlarıyla da iletişim ve etkileşim halinde olması önem arz etmektedir. Bu tür iletişim ve etkileşimler, karşılıklı bilgi paylaşımının yanında, güven duygusunu artırmakta, daha ileri işbirliklerine de ortam hazırlamaktadır.
“Ülkene hizmet etmek istiyorsan yapabileceğin işten başla” ilkesinden hareketle bu tür kurumsal yapıların oluşturulmasının ülkemizin milletler topluluğu içinde arzu ettiğimiz yere gelmesi yönünden de bir katkı yapacağını düşünerek fikrimizin hayata geçmesi için yola çıktık.
Düşüncemizi uzun yıllardır etkinlikleri içinde yer aldığımız Kimyagerler Derneği Yönetimine açtığımızda, dernek yönetimi bizlere imkanları ölçüsünde her türlü desteği vereceklerini ifade ettiler. Bu vesileyle başta Kimyagerler Derneği Başkanı Kim. Mustafa Tekoğlu olmak üzere, Kimyagerler Derneği Yönetim Kuruluna minnet duygularımızı ifade etmek isterim.
Konferans fikrimizi Prof. Reinhard Bruckner, Prof. Fraser F. Fleming, , Prof. Hamdullah Kılıç, Prof. Hasan Seçen Prof. Dr. Sabri Ulukanlı ve Doç. Dr. Murat Acemoğlu ile paylaştığımızda, kendilerinden hem olumlu destek hem de başarılı bir organizasyon için çok değerli fikirler aldık. Bu değerli bilim insanlarının da önerisiyle kongrenin ismi “Anatolian Conference On Organic Chemistry” olarak belirlendi. Prof. Fraser F. Fleming’in başkanlığını yaptığı ilk toplantı, 16- 19 Mart 2015’de Antalya’da gerçekleştirildi ve toplantıda, bu konferans serisinin ülkemizin değişik bölgelerinde her yıl yapılması planlandı.
Dinamizm ve katılımcılığı teşvik açısından bu konferans serisinde Başkan ve Başkan yardımcıları, organizasyon Komiteleri her yıl yenilerek organik kimya alanında araştırma yapan bilim insanlarının bu organizasyonda yer almaları kararlaştırıldı.
Bu konferans serisinin en önemli özelliklerinden biri, konferans süresince asılı kalan posterlere iki gün üst üste bir buçuk saat zaman ayrılmış olmasıdır. Bir başka deyişle bu konferansa poster sunumuyla katılan her bilim insanı çalışmasını katılımcılarla 3 saat tartışma imkanı bulmaktadır. Böylelikle katılımcıların birbirleri ile poster sunumları sırasında tanışmaları ve daha sağlıklı bir şekilde fikir alış verişinde bulunma imkanları sağlanmıştır.
Bu konferans Kimyagerler Derneğinin himayesinde organize edilmektedir. Kimyagerler Derneğinin düzenlediği bütün konferanslarda olduğu gibi katılım ücretleri mümkün mertebe en düşük düzeyde tutularak ülkemiz bilim insanlarının katılımı kolaylaştırılmıştır. Kongre sadece katılımcı ücretleri ve sponsor destekleri ile finanse edilmektedir. Derneğin bu konferans serisinden tek beklentisi ülkemiz bilim potansiyelinin ortaya çıkarılması için ortam hazırlamak, ülkemizde üretilen özgün fikir ve çalışmaları özendirilmesidir.
Siz değerli bilim insanlarının katılımlarıyla, konferans serisinin sürekliliğinin sağlanabileceği ve bu suretle hem ülkemizin bilimsel anlamda ilerlemesine, hem de ülkemizin bilim topluluğu içinde tanınmasına önemli bir katkı yapabileceğimiz kanaatindeyiz.
Saygılarımla,
Prof. Ramazan Altundaş
Executive Officer and Site Coordinator